Inici‎ > ‎

Mereixem viure en un entorn segur!

6 de nov. 2017, 18:49 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte
Benvolgudes famílies,

Ara ja sí que estem en el fragor del curs, vivint la intensitat del dia a dia. Són moltes les coses que passen diàriament a l'institut i que exigeixen la nostra atenció com a docents. En ser el segon any moltes de les situacions són repetides i podem ara entomar-les amb una mica més d'experiència. Tot i això hi ha alguna situació que es repeteix i que continua generant molt de debat i reflexió en el si del claustre i a la que ens està costant donar resposta. És el que volem compartir a través d'aquest post amb una petició inclosa cap a vosaltres, les famílies, que teniu a sota.

La qüestió és que continuem vivint al centre, quasi cada dia, la situació de trobar-nos amb poca cura del material amb el qual treballem a l'aula, un mal ús de les instal·lacions que de tant en tant acaben en un desperfecte (ja tenim de nou portes trencades), objectes personals de l'alumnat que desapareixen o que els i les propietàries troben que algú els ha fet malbé... Potser aquest ja ha estat el cas del vostre fill/filla durant el present curs. Si no ho ha estat ho podria ser perquè vivim amb aquesta situació de risc.
La setmana passada van aparèixer trencats dos taulons d'unes grades que ens han cedit a l'institut per a un dels projectes que es duen a terme a l'aula. El més preocupant és que va ser l'endemà de la seva instal·lació. Tot això ens fa sentir que ens trobem en una situació que no ens agrada, en la qual alguna cosa no funciona i en la qual és necessari actuar de manera seriosa. Entenem que res del que està passant és producte del vandalisme perquè tenim clar que en cap cas hi ha voluntat de fer mal, però en canvi el que detectem és una falta de respecte i d'implicació amb el material i les instal·lacions del centre i de les persones del centre com si tot això no fos important. Trobem una escassa identificació en una part de l'alumnat amb les qüestions col·lectives: allò que és de tothom no ho valoro com a meu i per tant no tinc cap cura sobre això. Acostuma a passar que a més a més un cop feta la destrossa ningú reconeix o es fa responsable d'ella cosa que ens resulta igualment preocupant.

Com ja sabeu el nostre compromís i el nostre ideari van en la línia d'educar en la llibertat i en la presa de decisions. Intentem generar contextos i un clima on l'alumnat se senti en llibertat per poder decidir, per poder exercitar la seva autonomia en la gestió de les seves coses a partir de la seva situació. Tractem d'acompanyar a tothom en aquest procés tenint cura de les emocions de cadascú, intentant donar seguretat i confiança a cada persona. Per això ens està costant tant protegir-nos davant de totes aquestes persones que actuen negligentment. Entenem que el nostre paper no hauria de ser el de vigilants o «policies» que estiguem pendents d'evitar aquestes coses o que haguem d'investigar què ha succeït i quins han estat els/les autors/es de totes aquestes accions. Però la realitat és que dediquem moltes energies i molt de temps a aquesta tasca policial i això no ens agrada i ens fa sentir que alguna cosa no està funcionant bé.

No creiem en els càstigs i menys si són col·lectius però entenem que de totes les actuacions i comportaments es deriven conseqüències. Positives si el comportament és correcte i negatives en cas contrari. L'altre dia, com potser sabeu, vam viure al centre la primera «vaga de materials i instal·lacions» a l'hora del pati. Us enllacem a continuació el comunicat amb el qual ho vam fer arribar a l'alumnat per si el voleu llegir. El cas és que tot l'alumnat va viure un pati on no hi havia mediateca, pilotes ni cap altre material. No com a represalia de res sinó com a crida d'atenció, per posar en valor i fer arribar a tothom l'existència d'un problema col·lectiu del qual tothom en som víctimes. Perquè la inseguretat que ens genera saber que en qualsevol moment pot aparèixer un nou desperfecte o pot desaparèixer alguna cosa la vivim constantment.

Aquesta setmana seguirem treballant en l'objectiu de tallar això, d'educar en la responsabilitat i el respecte de les persones i dels béns de les persones. A través del diàleg i de les conseqüències que considerem en cada cas quan algú presenti un comportament incorrecte. Volíem però demanar-vos dues doses en relació a tot això. La primera és que si us plau, parleu amb els vostres fills i filles. Si us hem aconseguit transmetre la nostra preocupació, que al seu torn vosaltres la transmeteu als vostres fills/filles posant en valor la gravetat de la qüestió. Remarcant que tan important és mantenir el respecte envers les coses dels altres o de tothom com el fet de denunciar totes les situacions i comportaments contraris per poder viure en un entorn segur. La segona és que compartiu amb nosaltres quin és el vostre parer i el vostre sentir al respecte, quina és la vostra visió, la vostra opinió, la vostra posició. Què és el que creieu que un centre com el nostre hauria de considerar, com hauria d'actuar. L'observatori ha obert un grup de Google del qual rebreu una invitació per a poder participar i expressar-vos, amb l'objectiu de generar i compartir un discurs comú, amb la idea de poder transmetre al nostre alumnat, els vostres fills i filles, la importància del que està passant en el si del centre i de què entre tots i totes les persones adultes de la comunitat treballem per preservar i cuidar del que tenim.

Mereixem viure en un entorn segur. Gràcies per la vostra comprensió i la vostra participació.
Ċ
Miguel Angel Baeta Monforte,
6 de nov. 2017, 18:49
Comments