Inici‎ > ‎

Una carta de balanç quan el curs s'acaba

27 de juny 2018, 18:33 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte   [ actualitzat el 27 de juny 2018, 18:35 ]
Aules buides...
Acaba el curs i amb el seu final apareix de nou la necessitat de fer aquesta mirada enrere que ens serveixi de balanç i alhora de celebració. Una celebració i un balanç que com sempre sentim imprescindible compartir amb vosaltres, les famílies de la comunitat educativa. Pel que fa al balanç, potser és aviat per fer-ho: Durant aquests dies en els quals els i les docents seguim treballant els protagonistes de les nostres reunions seran aquest curs que s’acaba i el proper que comença. Tindrem temps, doncs, per disseccionar el curs que ha passat i aconseguir que ens subministri com més informació millor. Ara bé, com l'esportista assaltada pels mitjans, a mig camí entre el terreny de joc i els vestidors, amb tot l'esgotament del recentment finalitzat partit, creiem que hem de fer les primeres declaracions i compartir la nostra visió, el nostre resum. Ara que encara molts i moltes de vosaltres encara estareu connectats/des al curs i abans que la majoria desconnecti del tot per entrar en el format d'estiu.
 
Compartim primer la satisfacció, des del gran cansament que arrosseguem, per haver finalitzat aquest segon curs amb aquesta grata sensació que les coses han acabat bé. Amb la sensació d'haver complert amb la fita de fer un pas important en la consolidació del projecte. Ara ja, lluny de tota la ingenuïtat inicial, tenim clara l'envergadura de la nostra empresa i l'enorme esforç que suposa i suposarà mantenir i fer gran l'ambiciós salt qualitatiu que pretenem amb la nostra proposta educativa. Hem fet un gran pas per consolidar el model perquè hem estat capaços/es d’introduir modificacions per millorar situacions del curs passat mentre es produïa un impressionant canvi de dimensió i incorporàvem a més de 150 persones noves en el dia a dia de l'Institut.

Segurament aquest canvi de dimensió ha estat un dels fets més rellevants del curs actual, ja que aquesta transformació ens ha arrossegat a haver de realitzar nombrosos esforços organitzatius i a trobar-nos en múltiples situacions noves per a totes i tots. Els/les 10 docents que hem continuat del curs passat hem hagut de treballar de valent per incorporar els nous/noves companyes, seguir treballant amb l'alumnat que aquest curs ha passat a segon i acollir a totes les persones que han desembarcat en primer. 

Per sort, per fer tot això hem comptat amb facilitadors imprescindibles sense els quals aquesta empresa no hagués tingut èxit. Un d'ells ha estat la impressionantment favorable evolució de l'alumnat veterà del centre. Amb això hem pogut comprovar com tota la feina feta l'any anterior (per vosaltres i per nosaltres) ha valgut la pena i ha donat els primers fruits. L'alumnat de segon ha estat a l'altura de les circumstàncies, l'hem vist molt ben situat des de l'inici i ens ha acompanyat molt bé en aquest exercici de gestionar de la millor manera el canvi de dimensió. 
L'alumnat de segon
Un altre facilitador imprescindible ha estat el conjunt de l'equip. La immensa majoria dels companys i companyes noves s'han sumat a treballar, desplegant un enorme esforç, per mantenir i impulsar un  projecte tan agossaradament diferent com incipient i poc madur. Un esforç personal d'adaptació a un entorn i un model nou, gens senzill i molt exigent i un esforç professional d'hores i hores de treball amb una pressió considerable durant tot el curs. 
segon facilitador
I és que aquest ha estat el primer curs en el qual ha desembarcat un nombrós grup de docents, alguns d’ells no escollits per l’equip de gestió. Una situació que tot i estar prevista ha implicat una sèrie d’esforços d’immersió, encaix i acompanyament del professorat nouvingut. Una situació de la qual l’equip de gestió ha après moltíssim. Al que vam fer el curs passat des de la previsió i la teoria ara podem afegir l’experiència i la pèrdua d’ingenuïtat. Ara ja sabem que ens trobarem des de la perfecta integració de moltes d’aquestes persones fins a conflictes i dificultats importants en el sí de l’equip, amb algun moment crític en algun punt del curs, per la manca d’encaix d’alguns dels docents que venen a parar al Maria Espinalt. Amb això hem de conviure i ens hem d’acostumar. Com ja hem comentat en d’altres ocasions, l’equip de professorat és, amb diferència, el factor més important per poder tirar el projecte endavant. Un projecte que hem de protegir. Ara ja hem experimentat el que suposa dedicar molts esforços a la recerca, acollida i immersió de professorat en el nostre sistema, sabem que això implica èxits i fracassos, conflictes, crisis i una enorme gestió de tots aquests processos amb els quals ens toca bregar. 

Així que ja ens estem preparant per al nou desembarcament. De cara al curs vinent viurem la mateixa situació: alguns dels docents d’aquest curs abandonaran el centre amb la qual cosa i tenint en compte el creixement de la plantilla s’incorporaran més d’una dotzena de docents nous al nostre institut. A hores d’ara i després de molts esforços creiem que la plantilla del curs vinent està pràcticament definida i restem a l’espera de que les adjudicacions d’estiu no facin saltar fora a algunes de les persones escollides (en el cas de les persones que no són funcionàries això malauradament és possible). 
 
El tercer gran facilitador heu estat vosaltres, les famílies. Tenim la sort de comptar amb la impressionant vàlua d'una comunitat on la gran majoria de les famílies us identifiqueu amb el projecte, dipositeu la vostra confiança en nosaltres, ens agraïu i ens animeu a prosseguir amb la nostra tasca i col·laboreu quan cal de múltiples maneres a què tot rutlli i creixi. Des d'aquí us volem agrair aquestes col·laboracions. Probablement seria complicat poder-les enumerar totes però potser paga la pena intentar fer l'exercici per visibilitzar-les i posar-les en valor davant de tota la comunitat (encara que ens deixem alguna).
tercer facilitador
Gràcies per participar des de l'AFA, impulsant-la i fent-la créixer, acollint a les famílies noves, impulsant serveis bàsics com és el menjador o les activitats extraescolars, organitzant esdeveniments de gran rellevància per a la comunitat com les jornades de portes endins o la festa final de curs, realitzant tasques imprescindibles de futur com el seguiment de les obres i l'acompanyament a les reunions al consorci per lluitar per les millors instal·lacions possibles, ajudant-nos en la gestió del dia a dia en implicar-vos en la comunicació entre totes i tots a través del web, els grups whatsapp etc,.
 
Gràcies a totes aquelles persones que ens heu ajudat a gestionar i buscar solucions per al tema del mobiliari, que ens heu acompanyat en les sortides, que ens assessoreu en qüestions de seguretat i prevenció de riscos, que doneu la cara participant en projectes i espais educatius, que ens tireu un cop de mà amb el manteniment de l'hort... 
 
Gràcies a totes les persones que confieu en nosaltres, que compreneu i accepteu les nostres decisions, que perdoneu les nostres errades i que assumiu les dificultats en les quals algunes vegades us fiquem en prendre decisions que us comporten alteracions en les dinàmiques familiars o us avisem amb poc termini d'antelació d'algunes qüestions. 
 
Gràcies... i disculpes. Perquè també toca ara demanar disculpes. Per totes aquestes coses que, fruit de les preses, de les ganes de fer més coses, d'adaptar-nos a les situacions canviants de cada instant potser no fem del tot bé ni amb la calma necessària. Us podem garantir que sempre s'ha intentat fer-ho tot amb la millor de les voluntats però entenem que fins i tot així hi ha hagut decisions que no hauran estat les més encertades, coses que fruit del volum de qüestions a manegar potser hem oblidat o no hem estat del tot al cas. Des de l'equip de gestió som plenament conscients d'algunes d'aquestes qüestions. D'altres potser no tant i per això és important que participeu en el DEBAT SOBRE L'ESTAT DEL CENTRE i ens feu arribar les vostres valoracions a través del formulari que us hem fet arribar.
 
Dèiem que aquest segon curs ha estat el curs del primer gran canvi de dimensió i de l'inici de la consolidació del projecte. Hem viscut la pèrdua de la situació ben bé familiar que teníem el curs passat on poc després de començar el curs tot l'alumnat coneixia a tot el professorat i a l'inrevés. Aquest curs ha arribat ja una situació que perdurarà per sempre en la qual aquesta dimensió familiar l'hem perduda i ja no tothom coneix a tothom. Amb això han aparegut noves dinàmiques socials al centre. 
 
Ha estat un curs on s'han multiplicat les propostes educatives amb un increment de l'oferta de projectes específics, temàtics, comissions i activitats de lliure elecció. Aquest increment ha comportat que al centre s'hagin viscut, de manera simultània la realització de moltes activitats amb projecció externa: intervencions en la superïlla, projeccions audiovisuals fora del centre, exposicions, concerts, representacions teatrals, col·laboracions amb centres de primària i secundària del barri, participació en tallers de la ciutat i un llarg etc. que fins i tot inclou viatges fora de la ciutat (sud de França, Donosti i Londres). 
diverses activitats
Hem continuat obrint la porta per fer entrar al nostre centre diverses entitats i iniciatives que han servit per enriquir l'oferta educativa: artistes en residència, cineastes professionals, l'entitat akwaba, improversadors/es, un planetari mòbil... En definitiva hem fet un pas endavant per consolidar la idea de tenir un centre on passin tantes coses que no hi hagi dos alumnes que facin exactament el mateix per l'ampla possibilitat en la tria d'activitats. 
 
És cert que al llarg del curs no hi ha hagut una comunicació fluïda amb vosaltres, les famílies, i potser no us hem partíceps de l’existència i ressò d’aquestes activitats, de la riquesa de les produccions finals de cadascuna d’aquestes propostes i iniciatives. És sense dubte una qüestió (més) a millorar. Hem prioritzat el fet de «fer» abans que el de comunciar sent sabedors/es de que a tot ens és impossible arribar. A l’any vinent replantejarem aquesta qüestió i veurem com, entre vosaltres i nosaltres, podem fer-la evolucionar.  En aquest sentit, sentim una gran satisfacció de la jornada de Portes Endins. Va ser el primer gran esforç per visibilitzar-nos a gran escala i creiem que va ser un moment en el qual tota la comunitat va poder compartir el dia a dia del centre, les coses que es fan i com es fan. A partir d’ara tenim el repte de superar aquesta proposta.
 
Aquesta oferta de diferents espais funcionant simultàniament amb propostes molt diversificades ens ha fet viure una sensació de frenesí, de formiguer, amb les tensions que això provoca. Però alhora ens deixa el bon regust de sentir que estem creant un centre ple de possibilitats, un centre amb multiplicitat de contextos que possibilita que qui més i qui menys s'enganxi a alguna de les propostes i que ens ajuda a acomplir amb un dels nostres grans objectius: ser un centre inclusiu on tothom càpiga. Aquest curs amb 255 persones matriculades i amb una gran diversitat de situacions, interessos i necessitats això de nou ha estat possible la qual cosa ens enorgulleix i ens emplaça a un gran repte de cara al curs vinent amb l’arribada de més de 120 alumnes nous/noves.
 
Aquest any, que ha estat l'any de coses noves i especialment importants per l'impacte que han tingut en la vida del centre (la barreja d’alumnat de 1r i 2n en alguns espais, el viatge a Londres, la impressora 3D...) també ha estat l'any d'algunes situacions difícils. Cal destacar el tema del respecte per les instal·lacions que ens ha generat algun maldecap (hem tingut, per exemple, 4 portes trencades per un mal ús) i dels robatoris (sobretot a principi del 2n trimestre). Són situacions totes dues que ens han exigit dedicar-nos a fons i prendre decisions no sempre fàcils i per tant potser no sempre del tot encertades. En qualsevol cas hem pogut aprendre d'aquests contextos i situacions que han aparegut i esperem estar millor preparats/des per a l’any vinent quan sospitem que és previsible que tornin a succeir. 
 
Aquest ha estat també el curs del grup addicional que arrossegarem durant uns quants anys i que ens condicionarà i dificultarà l’organització dels propers cursos al no podem reproduir algunes de les mesures organitzatives dels nivells de 4 cursos i hem de plantejar casuístiques diferents per al nivell on sempre hi haurà un grup més. Ha estat el curs de la primera passarel.la entre dos moduls que  no serà la única perquè a l’any vinent en tindrem una altra. De fet aquesta és una de les coses que podem avançar de cara al curs vinent: la fesomia del centre canviarà bastant. Perdrem una sèrie d’espais en planta baixa: taller, sala de profes, administració i direcció i fins i tot l’entrada que passaran a formar part del futur menjador de l’escola.  En canvi creixem en alçada i disposarem de dues plantes noves: una a dalt del bloc de mòduls del mig, el que era del menjador i una altra dalt del mòdul inicial de l’escola. Tornem doncs a tenir mudances i a no poder gaudir de l’estabilitat que voldríem en qüestió d’instal.lacions. Per sort també ha estat el curs on hem vist l’inici de les obres de l’edifici definitiu que ens fa sentir més intensament la transitorietat dels mòduls que ara ocupem. 
 
Amb tot, el curs vinent serem un centre amb més i noves instal.lacions, però sense gimnàs ni vestidors encara. Amb gairebé 400 alumnes repartits en tres nivells que ja estem pensant com distribuir, amb uns 35 docents, més d’un terç dels quals arribarà entre juliol i stembre i, si no aconseguim evitar-ho (estem pressionant als serveis centrals del consorci) amb només mitja dotació de personal administratiu un altre cop. Afortunadament la conserge continuarà. Un curs en el qual ja portem setmanes treballant i en el qual moltes coses resten encara per acabar de definir, com ara, el disseny del 3r d’ESO. Ja vam anticipar algunes qüestions sobre les línies generals a partir de les quals volem construir-ho i ens reafirmem en la idea de que ha de ser un curs totalment inclusiu que permeti a l’enorme diversitat de perfils i situacions diferents existents entre el nostre alumnat progressar i projectar el final de l’etapa ESO de la millor manera possible. Un repte gens senzill. 
 
De moment i fins mitjans de Juliol seguirem treballant en la revisió i organtizació de tot allò que ens cal per poder tenir-ho tot preparat el proper 12 de setembre quan comenci de nou el curs. Seguim acudint al centre cada matí amb il.lusió i ganes malgrat el cansament que esperem que les vacances d’estiu esvaeixin. De fet no sóm els únics: alguns/es alumnes implicades en diverses tasques també  ens dediquen part del seu temps lliure per ajudar-nos en algunes qüestions, cosa que agraïm i ens alegra especialment perquè això vol dir que es troben a gust.
 
Tot i que nosaltres seguim, entenem que molts i moltes de vosaltres, que ja no teniu res pendent, desconnectareu ja de la realitat de l’institut fins al curs vinent. Us desitgem que tingueu un molt bon estiu, planer i reparador. Gràcies un cop més per estar aquí, amb nosaltres. 
 
Seguim!
Comments