Novetats‎ > ‎

A voltes amb l'horari del curs vinent...

28 de maig 2017, 9:01 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte
Torno a entonar el mea culpa per abandonar aquest espai de comunicació. La veritat és que estava convençut d'haver escrit una entrada informant sobre el canvi del marc horari del curs vinent... confirmat: les intencions, per bones que siguin, no escriuen elles soles entrades als blogs!

Efectivament, tal com es va parlar al Consell Escolar del passat dimecres, el curs vinent es compacta la jornada.
jornada compactada vs. jornada partida

Entenem que es tracta d'un tema molt important, essencial diria, pel que fa als aspectes pedagògics del centre, però també volem dir que no ens quedaven moltes opcions: les tardes a un centre amb les nostres instal·lacions i la quantitat d'alumnes del curs vinent eren pràcticament inviables. Davant d'aquesta situació el consorci opta per compactar horari.

Des del punt de vista pràctic, aquesta compactació implica encabir trenta hores en cinc matins. A aquestes hores hem d'afegir el temps de descans necessari per garantir la concentració, implicació i compromís amb l'aprenentatge del nostre alumnat...

Uf, amb aquests condicionants no queden moltes possibilitats i sí, és un horari que d'entrada, així sense pensar, pot amoïnar.... Però de fet no és molt diferent del que ja fan aquest curs els dimecres, dijous o els divendres: només mitja hora de diferència.

En qualsevol cas, precisament perquè tenim aquesta experiència dels tres últims dies de la setmana lectiva d'aquest curs, sabem el que impliquen sis hores diàries d'activitats d'aprenentatge i per això el nostre compromís de dissenyar un horari adaptat que faci més fàcil pel nostre alumnat aprofitar i mantenir un grau alt d'implicació en les propostes que des del centre els hi puguem fer.

Com us diem, no hi havia moltes possibilitats... A nosaltres tampoc ens agraden aquestes restriccions. Estem convençuts que la productivitat no va lligada al fet de fer un nombre d'hores determinades, però també que obrir aquest debat o obrir la possibilitat a què cada centre faci un nombre d'hores diferent se'ns escapa: no està al nostre abast, és complicat i fins i tot podria ser contraproduent per a la totalitat del sistema educatiu del nostre país.

Així doncs, és cert que no hi ha hagut debat, però com veieu, no hi ha hagut molt marge per a la possibilitat de discutir i escollir... de fet si m'haguessin preguntat que és el que la majoria del nostre alumnat preferia no hauria dubtat perquè des de principi de curs han sigut molts i moltes els que han manifestat la seva preferència per compactar la jornada...

Sigui com sigui, el que sí que tenim clar és que tan bon punt tinguem unes instal·lacions adequades, en aquest precís moment sí que tindrà sentit obrir el debat, discutir i prendre una decisió perquè en aquest moment sí que podrem escollir. I no ho dubteu: el debat i la recerca del consens s'obrirà, perquè aquest sempre ha sigut i és el nostre objectiu i el que ens agradaria fos l'essència del nostre projecte.

I davant d'aquesta necessitat amb la qual hem topat, aquesta és la sortida que ens han donat i és la decisió que hem pres. Però la necessitat no ens ha de constrènyer i de la necessitat en fem virtut i potser és això el que hem d'acabar traslladant al nostre alumnat: la il·lusió de sempre i la plena confiança en tota la seva força i les seves capacitats.
Comments