Marxem de vacances... tornem al setembre!

1 d’ag. 2018, 15:25 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte

Però abans de tancar, us compartim les dates i els horaris previstos pels primers dies de curs.

avaluació extraordinària
Horari d'avaluació extraordinària i lliurament tasques de reforç
Dilluns 3 de setembre:
 • 10:00. Matemàtiques
 • 11:00. Llengua catalana i castellana/ EAG (ciències naturals, ciències socials, tecnologia, educació visual i plàstica, música)
 • 12:00 Anglès/ Educació física
primer dia de classe
Horari del primer dia de classe
Dimecres 12 de setembre
 • 1r ESO: 10.00 a 12.30 hores
 • 2n ESO: 11.00 a 13.30 hores
 • 3r ESO: 11.30  a 13.30 hores
No cal portar res, com a màxim un estoig amb estris bàsics.
horari primers dies
Horari dels dies 13 i 14 de setembre: de 9.00 a 15.00 hores

A partir del dia 17 de setembre l'horari serà l'habitual de 8.00 a 15.00 hores.

reunions famílies
Reunions amb famílies:
 • 12 de setembre: reunió famílies 1rESO de 17 h a 18.30 h a Can Saladrigas.
 • 19 de setembre: reunió famílies 2nESO de 17 h a 18.30 h a Can Saladrigas,
 • 26 de setembre: reunió famílies 3rESO de 17 h a 18.30 h a Can Saladrigas.
festes de lliure disposició
Festes de lliure disposició:
 • Divendres 2 de novembre de 2018
 • Divendres 7 de desembre de 2018
 • Dilluns 4 de març de 2019.
chromebook
I el chromebook?
No tingueu pressa! Els primers dies no el farem servir. Quan el necessitem els vostres professors i professores us ho faran saber. Fins llavors, no el porteu a l'institut.

Una carta de balanç quan el curs s'acaba

27 de juny 2018, 18:33 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte   [ actualitzat el 27 de juny 2018, 18:35 ]

Aules buides...
Acaba el curs i amb el seu final apareix de nou la necessitat de fer aquesta mirada enrere que ens serveixi de balanç i alhora de celebració. Una celebració i un balanç que com sempre sentim imprescindible compartir amb vosaltres, les famílies de la comunitat educativa. Pel que fa al balanç, potser és aviat per fer-ho: Durant aquests dies en els quals els i les docents seguim treballant els protagonistes de les nostres reunions seran aquest curs que s’acaba i el proper que comença. Tindrem temps, doncs, per disseccionar el curs que ha passat i aconseguir que ens subministri com més informació millor. Ara bé, com l'esportista assaltada pels mitjans, a mig camí entre el terreny de joc i els vestidors, amb tot l'esgotament del recentment finalitzat partit, creiem que hem de fer les primeres declaracions i compartir la nostra visió, el nostre resum. Ara que encara molts i moltes de vosaltres encara estareu connectats/des al curs i abans que la majoria desconnecti del tot per entrar en el format d'estiu.
 
Compartim primer la satisfacció, des del gran cansament que arrosseguem, per haver finalitzat aquest segon curs amb aquesta grata sensació que les coses han acabat bé. Amb la sensació d'haver complert amb la fita de fer un pas important en la consolidació del projecte. Ara ja, lluny de tota la ingenuïtat inicial, tenim clara l'envergadura de la nostra empresa i l'enorme esforç que suposa i suposarà mantenir i fer gran l'ambiciós salt qualitatiu que pretenem amb la nostra proposta educativa. Hem fet un gran pas per consolidar el model perquè hem estat capaços/es d’introduir modificacions per millorar situacions del curs passat mentre es produïa un impressionant canvi de dimensió i incorporàvem a més de 150 persones noves en el dia a dia de l'Institut.

Segurament aquest canvi de dimensió ha estat un dels fets més rellevants del curs actual, ja que aquesta transformació ens ha arrossegat a haver de realitzar nombrosos esforços organitzatius i a trobar-nos en múltiples situacions noves per a totes i tots. Els/les 10 docents que hem continuat del curs passat hem hagut de treballar de valent per incorporar els nous/noves companyes, seguir treballant amb l'alumnat que aquest curs ha passat a segon i acollir a totes les persones que han desembarcat en primer. 

Per sort, per fer tot això hem comptat amb facilitadors imprescindibles sense els quals aquesta empresa no hagués tingut èxit. Un d'ells ha estat la impressionantment favorable evolució de l'alumnat veterà del centre. Amb això hem pogut comprovar com tota la feina feta l'any anterior (per vosaltres i per nosaltres) ha valgut la pena i ha donat els primers fruits. L'alumnat de segon ha estat a l'altura de les circumstàncies, l'hem vist molt ben situat des de l'inici i ens ha acompanyat molt bé en aquest exercici de gestionar de la millor manera el canvi de dimensió. 
L'alumnat de segon
Un altre facilitador imprescindible ha estat el conjunt de l'equip. La immensa majoria dels companys i companyes noves s'han sumat a treballar, desplegant un enorme esforç, per mantenir i impulsar un  projecte tan agossaradament diferent com incipient i poc madur. Un esforç personal d'adaptació a un entorn i un model nou, gens senzill i molt exigent i un esforç professional d'hores i hores de treball amb una pressió considerable durant tot el curs. 
segon facilitador
I és que aquest ha estat el primer curs en el qual ha desembarcat un nombrós grup de docents, alguns d’ells no escollits per l’equip de gestió. Una situació que tot i estar prevista ha implicat una sèrie d’esforços d’immersió, encaix i acompanyament del professorat nouvingut. Una situació de la qual l’equip de gestió ha après moltíssim. Al que vam fer el curs passat des de la previsió i la teoria ara podem afegir l’experiència i la pèrdua d’ingenuïtat. Ara ja sabem que ens trobarem des de la perfecta integració de moltes d’aquestes persones fins a conflictes i dificultats importants en el sí de l’equip, amb algun moment crític en algun punt del curs, per la manca d’encaix d’alguns dels docents que venen a parar al Maria Espinalt. Amb això hem de conviure i ens hem d’acostumar. Com ja hem comentat en d’altres ocasions, l’equip de professorat és, amb diferència, el factor més important per poder tirar el projecte endavant. Un projecte que hem de protegir. Ara ja hem experimentat el que suposa dedicar molts esforços a la recerca, acollida i immersió de professorat en el nostre sistema, sabem que això implica èxits i fracassos, conflictes, crisis i una enorme gestió de tots aquests processos amb els quals ens toca bregar. 

Així que ja ens estem preparant per al nou desembarcament. De cara al curs vinent viurem la mateixa situació: alguns dels docents d’aquest curs abandonaran el centre amb la qual cosa i tenint en compte el creixement de la plantilla s’incorporaran més d’una dotzena de docents nous al nostre institut. A hores d’ara i després de molts esforços creiem que la plantilla del curs vinent està pràcticament definida i restem a l’espera de que les adjudicacions d’estiu no facin saltar fora a algunes de les persones escollides (en el cas de les persones que no són funcionàries això malauradament és possible). 
 
El tercer gran facilitador heu estat vosaltres, les famílies. Tenim la sort de comptar amb la impressionant vàlua d'una comunitat on la gran majoria de les famílies us identifiqueu amb el projecte, dipositeu la vostra confiança en nosaltres, ens agraïu i ens animeu a prosseguir amb la nostra tasca i col·laboreu quan cal de múltiples maneres a què tot rutlli i creixi. Des d'aquí us volem agrair aquestes col·laboracions. Probablement seria complicat poder-les enumerar totes però potser paga la pena intentar fer l'exercici per visibilitzar-les i posar-les en valor davant de tota la comunitat (encara que ens deixem alguna).
tercer facilitador
Gràcies per participar des de l'AFA, impulsant-la i fent-la créixer, acollint a les famílies noves, impulsant serveis bàsics com és el menjador o les activitats extraescolars, organitzant esdeveniments de gran rellevància per a la comunitat com les jornades de portes endins o la festa final de curs, realitzant tasques imprescindibles de futur com el seguiment de les obres i l'acompanyament a les reunions al consorci per lluitar per les millors instal·lacions possibles, ajudant-nos en la gestió del dia a dia en implicar-vos en la comunicació entre totes i tots a través del web, els grups whatsapp etc,.
 
Gràcies a totes aquelles persones que ens heu ajudat a gestionar i buscar solucions per al tema del mobiliari, que ens heu acompanyat en les sortides, que ens assessoreu en qüestions de seguretat i prevenció de riscos, que doneu la cara participant en projectes i espais educatius, que ens tireu un cop de mà amb el manteniment de l'hort... 
 
Gràcies a totes les persones que confieu en nosaltres, que compreneu i accepteu les nostres decisions, que perdoneu les nostres errades i que assumiu les dificultats en les quals algunes vegades us fiquem en prendre decisions que us comporten alteracions en les dinàmiques familiars o us avisem amb poc termini d'antelació d'algunes qüestions. 
 
Gràcies... i disculpes. Perquè també toca ara demanar disculpes. Per totes aquestes coses que, fruit de les preses, de les ganes de fer més coses, d'adaptar-nos a les situacions canviants de cada instant potser no fem del tot bé ni amb la calma necessària. Us podem garantir que sempre s'ha intentat fer-ho tot amb la millor de les voluntats però entenem que fins i tot així hi ha hagut decisions que no hauran estat les més encertades, coses que fruit del volum de qüestions a manegar potser hem oblidat o no hem estat del tot al cas. Des de l'equip de gestió som plenament conscients d'algunes d'aquestes qüestions. D'altres potser no tant i per això és important que participeu en el DEBAT SOBRE L'ESTAT DEL CENTRE i ens feu arribar les vostres valoracions a través del formulari que us hem fet arribar.
 
Dèiem que aquest segon curs ha estat el curs del primer gran canvi de dimensió i de l'inici de la consolidació del projecte. Hem viscut la pèrdua de la situació ben bé familiar que teníem el curs passat on poc després de començar el curs tot l'alumnat coneixia a tot el professorat i a l'inrevés. Aquest curs ha arribat ja una situació que perdurarà per sempre en la qual aquesta dimensió familiar l'hem perduda i ja no tothom coneix a tothom. Amb això han aparegut noves dinàmiques socials al centre. 
 
Ha estat un curs on s'han multiplicat les propostes educatives amb un increment de l'oferta de projectes específics, temàtics, comissions i activitats de lliure elecció. Aquest increment ha comportat que al centre s'hagin viscut, de manera simultània la realització de moltes activitats amb projecció externa: intervencions en la superïlla, projeccions audiovisuals fora del centre, exposicions, concerts, representacions teatrals, col·laboracions amb centres de primària i secundària del barri, participació en tallers de la ciutat i un llarg etc. que fins i tot inclou viatges fora de la ciutat (sud de França, Donosti i Londres). 
diverses activitats
Hem continuat obrint la porta per fer entrar al nostre centre diverses entitats i iniciatives que han servit per enriquir l'oferta educativa: artistes en residència, cineastes professionals, l'entitat akwaba, improversadors/es, un planetari mòbil... En definitiva hem fet un pas endavant per consolidar la idea de tenir un centre on passin tantes coses que no hi hagi dos alumnes que facin exactament el mateix per l'ampla possibilitat en la tria d'activitats. 
 
És cert que al llarg del curs no hi ha hagut una comunicació fluïda amb vosaltres, les famílies, i potser no us hem partíceps de l’existència i ressò d’aquestes activitats, de la riquesa de les produccions finals de cadascuna d’aquestes propostes i iniciatives. És sense dubte una qüestió (més) a millorar. Hem prioritzat el fet de «fer» abans que el de comunciar sent sabedors/es de que a tot ens és impossible arribar. A l’any vinent replantejarem aquesta qüestió i veurem com, entre vosaltres i nosaltres, podem fer-la evolucionar.  En aquest sentit, sentim una gran satisfacció de la jornada de Portes Endins. Va ser el primer gran esforç per visibilitzar-nos a gran escala i creiem que va ser un moment en el qual tota la comunitat va poder compartir el dia a dia del centre, les coses que es fan i com es fan. A partir d’ara tenim el repte de superar aquesta proposta.
 
Aquesta oferta de diferents espais funcionant simultàniament amb propostes molt diversificades ens ha fet viure una sensació de frenesí, de formiguer, amb les tensions que això provoca. Però alhora ens deixa el bon regust de sentir que estem creant un centre ple de possibilitats, un centre amb multiplicitat de contextos que possibilita que qui més i qui menys s'enganxi a alguna de les propostes i que ens ajuda a acomplir amb un dels nostres grans objectius: ser un centre inclusiu on tothom càpiga. Aquest curs amb 255 persones matriculades i amb una gran diversitat de situacions, interessos i necessitats això de nou ha estat possible la qual cosa ens enorgulleix i ens emplaça a un gran repte de cara al curs vinent amb l’arribada de més de 120 alumnes nous/noves.
 
Aquest any, que ha estat l'any de coses noves i especialment importants per l'impacte que han tingut en la vida del centre (la barreja d’alumnat de 1r i 2n en alguns espais, el viatge a Londres, la impressora 3D...) també ha estat l'any d'algunes situacions difícils. Cal destacar el tema del respecte per les instal·lacions que ens ha generat algun maldecap (hem tingut, per exemple, 4 portes trencades per un mal ús) i dels robatoris (sobretot a principi del 2n trimestre). Són situacions totes dues que ens han exigit dedicar-nos a fons i prendre decisions no sempre fàcils i per tant potser no sempre del tot encertades. En qualsevol cas hem pogut aprendre d'aquests contextos i situacions que han aparegut i esperem estar millor preparats/des per a l’any vinent quan sospitem que és previsible que tornin a succeir. 
 
Aquest ha estat també el curs del grup addicional que arrossegarem durant uns quants anys i que ens condicionarà i dificultarà l’organització dels propers cursos al no podem reproduir algunes de les mesures organitzatives dels nivells de 4 cursos i hem de plantejar casuístiques diferents per al nivell on sempre hi haurà un grup més. Ha estat el curs de la primera passarel.la entre dos moduls que  no serà la única perquè a l’any vinent en tindrem una altra. De fet aquesta és una de les coses que podem avançar de cara al curs vinent: la fesomia del centre canviarà bastant. Perdrem una sèrie d’espais en planta baixa: taller, sala de profes, administració i direcció i fins i tot l’entrada que passaran a formar part del futur menjador de l’escola.  En canvi creixem en alçada i disposarem de dues plantes noves: una a dalt del bloc de mòduls del mig, el que era del menjador i una altra dalt del mòdul inicial de l’escola. Tornem doncs a tenir mudances i a no poder gaudir de l’estabilitat que voldríem en qüestió d’instal.lacions. Per sort també ha estat el curs on hem vist l’inici de les obres de l’edifici definitiu que ens fa sentir més intensament la transitorietat dels mòduls que ara ocupem. 
 
Amb tot, el curs vinent serem un centre amb més i noves instal.lacions, però sense gimnàs ni vestidors encara. Amb gairebé 400 alumnes repartits en tres nivells que ja estem pensant com distribuir, amb uns 35 docents, més d’un terç dels quals arribarà entre juliol i stembre i, si no aconseguim evitar-ho (estem pressionant als serveis centrals del consorci) amb només mitja dotació de personal administratiu un altre cop. Afortunadament la conserge continuarà. Un curs en el qual ja portem setmanes treballant i en el qual moltes coses resten encara per acabar de definir, com ara, el disseny del 3r d’ESO. Ja vam anticipar algunes qüestions sobre les línies generals a partir de les quals volem construir-ho i ens reafirmem en la idea de que ha de ser un curs totalment inclusiu que permeti a l’enorme diversitat de perfils i situacions diferents existents entre el nostre alumnat progressar i projectar el final de l’etapa ESO de la millor manera possible. Un repte gens senzill. 
 
De moment i fins mitjans de Juliol seguirem treballant en la revisió i organtizació de tot allò que ens cal per poder tenir-ho tot preparat el proper 12 de setembre quan comenci de nou el curs. Seguim acudint al centre cada matí amb il.lusió i ganes malgrat el cansament que esperem que les vacances d’estiu esvaeixin. De fet no sóm els únics: alguns/es alumnes implicades en diverses tasques també  ens dediquen part del seu temps lliure per ajudar-nos en algunes qüestions, cosa que agraïm i ens alegra especialment perquè això vol dir que es troben a gust.
 
Tot i que nosaltres seguim, entenem que molts i moltes de vosaltres, que ja no teniu res pendent, desconnectareu ja de la realitat de l’institut fins al curs vinent. Us desitgem que tingueu un molt bon estiu, planer i reparador. Gràcies un cop més per estar aquí, amb nosaltres. 
 
Seguim!

Matrícula: calendari, horari, organització i documentació necessària

18 de juny 2018, 5:37 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte   [ actualitzat el 18 de juny 2018, 5:41 ]

S'apropa el termini per a fer la matrícula del nostre futur alumnat.

De dijous 21 a dimecres 27 de juny, les famílies de l'alumnat admès en el nostre centre heu de formalitzar la seva matrícula.

Ens repartim els dies per a fer la matrícula?
Els cursos anteriors, a proposta d'alguna família que a la seva escola ja ho feien així, i per tal d'evitar cues innecessàries, vam repartir l'alumnat durant els dies que durava el termini de matrícula. Com que aquesta organització va ser un èxit, aquest curs repetim!
Aquesta és la nostra proposta:
 • Dijous 21 de juny, matí (10.00 a 14.30 hores):  alumnes amb el primer cognom comprès entre les lletres AISHAMALY - CHEN

 • Divendres 22 de juny, matí (10.30 a 14.00 hores):  alumnes amb el primer cognom comprès entre les lletres CHIGUANO - GRACIA

 • Dilluns 25 de juny, matí (09.00 a 14.30 hores):  alumnes amb el primer cognom comprès entre les lletres GUIJARRO - NAVARRO

 • Dimarts 26 de juny, matí (08.30 a 14.30 hores):  alumnes amb el primer cognom comprès entre les lletres NUÑEZ - SAN MARTIN

 • Dimecres 27 de juny, matí (09.00 a 14.30 hores)alumnes amb el primer cognom comprès entre les lletres SANCHIS - DE JUAN
Evidentment, aquesta distribució és orientativa i només té la intenció d'estalviar-vos cues innecessàries.

Documentació necessària per a fer la matricula

Per tal de realitzar la matrícula per al curs 2018/2019 és necessari:

Situació 1: Alumnat que s’ha preinscrit a l’Institut Maria Espinalt
 • Portar una fotografia tamany-carnet.
 • Portar la targeta sanitària i una fotocòpia només si no la vau presentar durant la preinscripció.
 • Portar la cartilla de vacunacions al dia (original i fotocopia).
 • Omplir el qüestionari Coneixement de l’alumnat. Us lliuraran el qüestionari a secretaria.
 • Signar el llibret d’autoritzacions. Us lliuraran el llibret a secretaria.
 • Omplir un formulari de dades a la secretaria del centre.
 • Fer efectiu l’ingrés de la quota de material per al curs vinent (120 euros). El número de compte és: ES39 2100 0591 4702 0037 8364
  IMPORTANT: Cal afegir com a concepte QUOTAMATERIAL_1819_Alumne (nom i cognoms)1r ESO.  S’ha de lliurar a secretaria el COMPROVANT DE L’INGRÉS amb la resta de documentació. Si alguna família vol pagar en efectiu, ho haurà de fer a través de la secretaria del centre.

Situació 2: Alumnat preinscrit en altres centres
 • Tot el que es demana a l’alumnat preinscrit a l’institut Maria Espinalt
 • Tota la documentació que es va presentar al centre a on es va realitzar la preinscripció (es pot anar a buscar al centre al qual es va lliurar la sol·licitud):
   • Formulari de preinscripció
   • Targeta sanitària (original i fotocòpia)
   • Llibre de família i fotocòpia
   • DNI de l’alumne i fotocopia (si en té)
   • DNI d’un dels progenitors i fotocòpia
   • Justificants i fotocòpia dels criteris complementaris (targeta de família nombrosa, monoparental…)
Com sempre, podeu enviar-nos un correu electrònic a l'adreça de l'institut per resoldre qualsevol dels vostres dubtes.

Ajuts menjador

11 de juny 2018, 6:26 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte

El curs vinent, com ja sabeu, no hi haurà classes a la tarda, però sí servei de menjador a l'institut i per això us recordem que fa uns dies es va publicar al DOGC la resolució on s'aproven les bases per a l'atorgament dels ajuts individuals de menjador per al curs vinent.
Beques menjador
A la pàgina Ajuts de menjador escolar del Consorci d'Educació de Barcelona trobareu tota la informació necessària i, en particular, un full informatiu

Les sol·licituds es podran presentar en dos períodes, ara al juny el primer i al setembre el segon. Els terminis per presentar aquesta sol·licitud són:
Primer període
Presentació de sol·licituds:  del 13 al 27 de juny de 2018, ambdós inclosos.
Segon període
Presentació de sol·licituds:  del 3 al 14 de setembre de 2018, ambdós inclosos.

Projecció de la pel·lícula «Lluna creixent» a Can Saladrigas

11 de juny 2018, 4:10 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte

Aquest dimarts 12 de juny a les 19.00 hores es projectarà a Can Saladrigues el film «Lluna Creixent» que han realitzat alumnes de primer d'ESO amb l'ajuda de la cineasta Carla Simón i les docents Blanca Munarriz, Lucia Hortal i Miren Rekondo. Aquesta pel·lícula és el resultat de tot un curs veient, comentant i fent cinema dins del projecte pedagògic Cinema en Curs.

Projecte específic «Street Art»

17 de maig 2018, 16:05 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte


Presentació del projecte «XYZ.Remoblar»

16 de maig 2018, 16:29 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte

Creadors en residència

E la nave va...

9 d’abr. 2018, 17:38 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte

Acabem el segon trimestre i, amb això, comencem ja a pensar en encarar la recta final del curs. Això sí: primer les merescudes vacances on podrem agafar les forces i l’energia necessàries per enfrontar l’exercici il·lusionant que la nostra tasca ens tornarà a exigir durant el 3r trimestre. Un cop més volem compartir el moment que vivim a l’institut amb vosaltres.
ja es veu l'horitzó

Si recordeu, el primer trimestre el vam acabar marcant-nos  l'objectiu de treballar el tema del respecte per les instal·lacions, materials i espais del centre després d’un primer trimestre on vam detectar un punt feble en aquest aspecte. Així vam començar el trimestre que ara finalitza i justament ens vam trobar, en tornar de vacances de Nadal, amb l'estranya situació de la desaparició d'uns mòbils que, per sort, van aparèixer poc després. Tot els grups del centre vam abordar a partir d’un tema d’EAG aquesta situació per tractar de superar-la. Ara que concloem aquest nou període, el primer que  volem fer en relació al tancament d'aquest capítol és agrair-vos la vostra col·laboració (en les propostes prèvies on mirar com podríem abordar allò, en els vídeos en els quals potser heu participat, en la signatura de la carta de compromís de les vostres filles i fills...). Fruit d'aquestes reflexions han sorgit algunes propostes organitzatives encarades a mantenir una actitud de cura de les nostres coses que ara ens toca consolidar. Ara, per exemple, tot l'alumnat, cada dijous en la trobada, participa en la valoració i reflexió de la situació del centre seguint les pautes d'una comissió d'alumnes. Ara enregistrem cada incident que succeeix al centre i tractem d’abordar-lo. Sabem i constatem que algunes d’aquestes coses continuen i continuaran passant i que del tot mai es podran evitar. Però en general, els i les docents sentim que la situació al centre ha anat a millor i que s'ha fet un pas endavant en la presa de consciència en relació a l'ús que fem de les coses i el respecte envers allò que no és estrictament nostre. També sabem que no podem baixar la guàrdia i que hem d’estar constantment a sobre, perquè les persones responsables dels robatoris no han aparegut.
Semàfor

Com era lògic, al llarg d'aquest segon trimestre hem viscut l'assentament de gairebé totes les situacions plantejades a l'inici de curs. Poc a poc tot ha anat situant-se i entrant en una fase de certa estabilitat. Ara ja podem dir que la gran majoria de persones estem ubicades en la realitat del centre durant el present curs, cosa gens fàcil en un centre com el nostre, on la diversitat i multiplicitat de persones, contextos i situacions (a vegades molt diferents d'altres contextos i situacions que hem viscut anteriorment en d'altres centres o al nostre durant el curs passat) ens exigeixen un constant esforç d'adaptació. Segurament vosaltres, especialment les famílies d'alumnes que han començat aquest curs al Maria Espinalt, des de casa, heu viscut aquest procés, tant a través dels i de les vostres filles com en vosaltres mateixos davant d'aquesta situació nova i, potser, molt diferent. Ara bé, quan diem que moltes de les coses ja estan situades no volem, ni molt menys, insinuar que la feina ja ha acabat. Ni tan sols que s’hagi reduït! D’una banda perquè som conscients que una part del nostre alumnat “ha triat una ubicació” que  entenem que no pot ser la definitiva i ara la feina (la nostra i la vostra, diària, pacient i sistemàtica) és la de “convèncer-lo” que cal situar-se d’una altra manera a l’institut, en la seva vida acadèmica, davant la resta de persones amb les que convivim... D’altra banda perquè, tot i que moltes persones ja estan perfectament situades, entenem que és tan important arribar com saber-se mantenir, i això també exigeix feina. I, per últim, perquè en un centre en construcció i més en el nostre cas, hem de mirar ja de reüll al futur i començar a pensar en el curs vinent.

De cara al tercer trimestre us anticipem un programa intens: començarem amb una festa, durant la tarda del dia 5, com ja us hem anticipat, on pretenem recaptar diners per a les colònies. En aquest sentint no ens està sent fàcil gestionar tot el muntatge que suposen unes colònies i necessitem, aquest dia especialment, el vostre suport. 
Festa Mercat solidari

Seguirem amb la preinscripció de les persones que formaran part de la nostra comunitat durant el proper curs. Hem d’incloure en aquest sentit la recerca i el "fitxatge" dels/de les docents que s'han d'incorporar també al centre el proper setembre, que en molts casos podrem triar i que suposa per a l’equip dedicar una part de l’activitat i l’energia en aquesta direcció. 

Tindran lloc també les colònies, l'avaluació de l'estat general del centre, les jornades de cloenda, la festa final de curs i moltes coses més, algunes de les quals a hores d’ara encara ni les coneixem i ens arribaran. 

Entre mitges una part del professorat s’enfronta a unes oposicions que, aquest curs després de molts anys de guaret, tornen a estar convocades. 
Jornada de Portes Endins

Com veieu, necessitarem disposar d’energia per poder encarar tot això, i per algunes d’aquestes qüestions tornarem a demanar-vos ajuda. De fet, hi ha una d’ellen la qual volem insistir de nou: la jornada de “Portes endins” que celebrarem el proper 17 d’abril. Cada dia al Maria Espinalt passen moltes coses. Moltes d’elles tenen un escàs ressò fora de les nostres parets, i de moltes d’elles ni tan sols vosaltres, les famílies, en teniu coneixement. De fet, algunes persones ja ens heu fet arribar en diverses ocasions que us agradaria conèixer més a fons tot el que passa al Maria Espinalt i ens heu fet caure en la necessitat de que potser algunes de les coses que vivim a l’institut haurien de tenir més visibilitat. Això situa al centre en el repte de trencar amb aquesta inèrcia i, a més a més de fer que passen moltes coses, també ara voldríem poder explicar-les i mostrar-les. Hem pensat que qui primer hauria de tenir coneixement de tot el que vivim i fem dia a dia al centre sou vosaltres, les famílies. Per això, juntament amb l’AFA hem decidit que potser necessitem un moment on poder obrir també les portes a les famílies que formeu part de la comunitat (no només a les “candidates”) i generar un espai on tenir la possibilitat de poder conèixer millor i gaudir d’allò que ha passat i passa al Maria Espinalt, d’allò que fan els vostres fills i les vostres filles amb els seus companys i companyes. Un petit moment on trobar-nos de nou i fer comunitat; en definitiva regalar-nos un nou espai de convivència. Sabem que la vida a l’Institut no és com a l’escola i que les famílies ja no hi participeu tant. D’alguna manera és absolutament normal perquè els i les  adolescents ens demanen justament això: que ens retirem una mica, que prenguem més distància, perquè necessiten i reivindiquen el seu propi espai i l’institut és un espai que naturalment és més seu. Però no tot el que passa a l’Institut s’ha de quedar necessàriament a l’Institut, així que el dia 17 d’abril, famílies i professorat hem decidit organitzar aquest esdeveniment al qual hem anomenat “Portes endins” per tot això que ja us hem explicat. Aquest dia podrem visitar el centre i saber més de la vida diària a l’Institut, pretenem poder dinar totes les persones que vulguem juntes a l’aire lliure. Hem pensat que ho farem coincidir amb un tema d’EAG on aprofundir els nostres coneixements i on compartir reflexions  sobre l’adolescència. Per a qui la viu directament i per a qui la viu en la pell dels seus fills, filles i/o alumnes. Per això és ben probable que en alguna tasca us toqui participar. Aquest mateix dia, per concloure, tindrà lloc la xerrada “Com acompanyar l’adolescència” a càrrec de la psicòloga Alexandra Mariné.

Així doncs, com veieu ens espera un tercer trimestre novament intens i ple de moments on poder seguir treballant i gaudint de la vida a l’Institut. Ara però, us desitgem, ens desitgem a totes i tots plegats unes bones vacances on poder descansar i gaudir de l’inici de la primavera. Recordeu que els informes que heu rebut o rebreu estan fets des del “carinyo” i pensats per a generar un context i un nou espai de diàleg entre vosaltres i els/les vostres fills/filles amb la pretensió de que això serveixi no per jutjar sinó per ajudar-los/les en el seu procés educatiu. 

Cordialment,

L’equip docent de l’Institut Maria Espinalt.

Trobada de Portes Obertes

23 de març 2018, 11:09 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte

Trobada de Portes Obertes

12 de març 2018, 0:51 publicada per Miguel Angel Baeta Monforte

Horari de la jornada de portes obertes

Fa uns dies us deiem que la trobada de portes obertes seria el 28 de febrer i que per tal d'afavorir una millor atenció a les famílies us proposariem distribuir les escoles on estan estudiant els vostres fills i filles aquest curs en dues convocatòries diferents. Doncs aquí la teniu:

Dia: 28 de febrer

Hores:

17.00 hores: Sant Martí, Fluvià, Llacuna, Pere IV i La Mar Bella.

18.00 hores: Arenal de Llevant, Bogatell, Les Acàcies, Vila Olímpica i Antoni Brusi.

Ah, i les famílies que no sou de cap d'aquestes escoles... podeu venir a qualsevol de les dues convocatòries, la que us vingui millor. Com dèiem, el que ens agradaria és aconseguir un espai i un temps agradable per a poder compartir amb vosaltres el nostre projecte. En els diferents apartats d'aquesta web hi ha (i en els pròxims dies anirem afegint més) informació detallada d'aquest: us convidem a donar un cop d'ull! 

Ja tenim data per a la trobada de Portes Obertes

data per a la trobada de portes obertes
I serà el dimecres 28 de febrer.
Com el curs passat us proposem dues hores, dos torns en funció de l'escola de procedència del vostre fill o filla. L'objectiu és poder atendre-us el millor possible.
Més endavant, quan s'hagi determinat definitivament quines són les escoles adscrites al nostre institut, concretarem l'ordre i les hores assignades per a cada escola.

1-10 of 80